Home


Există un cinema palestinian astăzi? Cum arată acest cinema? Ce îl definește? Ce preocupări au cineaștii palestinieni? Cum sunt realitățile palestiniene trecute prin filtrul artei cinematografice?

Vrem să oferim un răspuns cât mai complex la toate aceste întrebări. Festivalul își propune să aducă în fața publicului din România cele mai relevante opere cinematografice palestiniene ale momentului.


Programul Festivalului Filmului Palestinian 2019


Mai multe detalii


Cinematograf


Invitați speciali & Speakers

Mariam Basha

Actriță

Mats Grorud

Regizor de film

Read more

Lina Bokhary

Director Departament Film Ministerul Culturii Palestina

Ileana Bîrsan

Critic de film

Ionuț Mareș

Critic de film


Ediții precedenteBilete


Detalii

  • Biletele și abonamentele pot fi achiziționate din reţeaua Eventbook dar şi de la intrarea în cinema (în limita locurilor disponibile).

Cumpără bilet


Parteneri și sponsori


Un proiect independent, născut din dragoste de cultură și drepturile omului, realizat cu sprijinul partenerilor și a sponsorilor față de care ne exprimăm recunoștința.

Vezi toți partenerii

Continue reading

Despre

Despre Festivalul Filmului Palestinian ediția a II-a


A doua ediție a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) din România propune o selecție cu 11 filme de ficțiune, de non-ficţiune şi de animaţie de succes (7 lungmetraje şi 4 scurtmetraje). Sunt filme realizate fie de regizori palestinieni (din Palestina sau din alte ţări), fie de regizori străini care au filmat în teritoriile palestiniene sau au tratat realităţile palestiniene.

Festivalul se va deschide cu puternica dramă „Mafak” (2018), debutul regizorului Bassam Jarbawi, în prezenţa tinerei actriţe Mariam Basha. Şi se va închide cu extrem de aşteptatul nou film al celebrului regizor Elia Suleiman, „It Must Be Heaven” (2019), laureat cu o menţiune specială la Cannes.

Tot de la Cannes vine şi provocatorul „Dégradé” (2015), de Arab Nasser şi Tarzan Nasser. Selecţia cuprinde şi o emoţionantă animaţie de lungmetraj, „Wardi” (2018), realizată de norvegianul Mats Grorud şi proiectată în prezenţa unui invitat special surpriză. Problemele din Fâşia Gaza şi ale locuitorilor săi sunt discutate în trei documentare ambiţioase, grupate într-un Focus Gaza: „Samouni Road” (2018), un documentar animat  regizat de italianul Stefano Savona şi premiat la Cannes; „Gaza” (2019), de Garry Keane şi Andrew McConnell, o coproducţie irlandezo-palestiniană prezentată la Sundance şi propusă să reprezinte Irlanda la Premiile Oscar 2020; şi „The Apollo of Gaza” (2018), al experimentatului cineast elveţian Nicolas Wadimoff.

Patru dintre lungmetraje vor fi precedate de câte un recent scurtmetraj palestinian apreciat, pentru a reflecta mai bine diversitatea cinematografiei palestiniene şi resursele sale pentru viitor.  Festivalul Filmului Palestinian (FFP), organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina în România, îşi propune să ofere publicului din România şansa de a descoperi atât vitalitatea cinematografiei palestiniene, cât şi realităţile socio-culturale şi istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică şi prin întâlniri cu cineaşti palestinieni sau de alte naţionalităţi.

Continue reading

Schedule

Programul Festivalului Filmului Palestinian 2019

Joi, 21 Noiembrie

ora 19.00

GALA DE DESCHIDERE

BONBONÉ

(Palestina, Liban; 2017, dramă, 15 min.)
Regie/Directed: Rakan Mayasi

Distribuţie: Rana Alamuddin, Saleh Bakri
Versiune originală: arabă, ebraică
Subtitrări: română, engleză

Un cuplu palestinian apelează la un mijloc neobişnuit de a avea un copil, în contextul în care soţul este închis într-un centru de detenţie israelian unde vizitele sunt restricţionate.


SCREWDRIVER

(Palestina, SUA, Qatar; 2018, dramă, 108 min.)
Regie: Bassam Jarbawi

Distribuţie: Ziad Bakri, Areen Omari, Jameel Khoury
Versiune originală: arabă, ebraică
Subtitrări: română, engleză

După 15 ani de detenţie, Ziad încearcă să se adapteze la viaţa modernă din Palestina, fiind considerat de toată lumea un erou. Incapabil să distingă între realitate şi halucinaţie, încearcă să se înţeleagă şi se forţează să revină acolo de unde a început totul.


Q&A cu actrița Mariam Basha

Mariam Basha, actriță în filmul Mafak - Screwdriver, film ce va deschide ediția de anul acesta a festivalului, va fi prezentă la București și va participa la o sesiune Q/A cu publicul imediat după proiecția filmului.

Mariam Basha este o actriță de origine palestiniană, născută în Ierusalim, în 1998. La vârsta de șapte ani a avut primul rol într-o piesă jucată la Teatrul Național Palestinian din Ierusalim, apoi a jucat și în piese în mai multe teatre din Palestina.

Este membru al grupului Siwar pentru cultură și artă, unde activează ca dansatoare din 2010. A jucat prima dată în filme în 2017, în seria YouTube Dandara, apoi în Mafak, film regizat de Bassam Jarbawi, The Present, regizat de Farah Nabulsi și în Daughters of Abdulrahmman, regizat de Zaid Abu Hamdan, care va avea premiera în 2020.


Vineri, 22 Noiembrie

ora 18.00

EVENIMENTE CONEXE

LANSARE DE CARTE - PALESTINA ȘI PALESTINIENII GHID TURISTIC

Victoria Hub

Lansare de carte - Palestina și palestinienii. Ghid turistic
Vineri, 22 noiembrie, ora 18:00, Victoria Hub

Invitați:
Andrei Crăciun
Silviu Andrei Vlădăreanu

https://www.facebook.com/events/2540277312914309/


Vineri, 22 Noiembrie

ora 20.00

FOCUS GAZA

SAMOUNI ROAD

(Italia, Franța; 2018, documentar, animație, 126 min.)
Regie: Stefano Savona

Versiune originală: arabă
Subtitrări: română, engleză

În periferia rurală a oraşului Gaza, o comunitate mică de agriculturi, marea familie Samouni, se pregăteşte să celebreze o nuntă. Urmează să fie prima celebrare de după ultimul război. Amal, Fuad şi fraţii şi verii lor şi-au pierdut părinţii, casele şi măslinii. Cartierul în care locuiesc este în reconstrucţie. În timp ce replantează pomi şi sapă pământul, se confruntă cu cea mai dificilă sarcină a lor: punerea împreună a propriilor amintiri. Prin fragmentele de memorie ale acestor tineri supravieţuitori, „Strada Samouni” oferă un portret profund şi complex al unei familii înainte, în timpul şi după tragicul eveniment care i-a schimbat viaţa pentru totdeauna.


Vineri, 22 Noiembrie

ora 22.00

EVENIMENTE CONEXE

PALESTINIAN SIGHT&SOUND | BY NIC (NOMANSLAND INC.)

J'ai Bistrot

Dincolo de filmul palestinian ca mijloc de a risipi prejudecăți și necunoaștere, muzicile și atmosfera Palestinei vă pot transporta într-o noapte arabă imaginată de nic.

nomansland inc. este locul neutru aflat la întâlnirea mai multor curente muzicale, loc unde se găsesc creațiile muzicale gata să te surprindă: ai sentimentul că le-ai auzit, deși nu credem că le-ai ascultat vreodată.

nic este expert în world music, autor de nomansland la radio guerrilla și prieten al poporului palestinian.

https://www.facebook.com/events/1293631214132449/


Sâmbătă, 23 Noiembrie

ora 16.30

BEST OF

SELFIE ZEIN

(Palestina, Liban; 2017, dramă, 15 min.)
Regie: Rakan Mayasi

Distribuţie: Maria Zriek, Amer Hlehel
Versiune originală: arabă, engleză, ebraică
Subtitrări: română, engleză

„Selfie Zein” explorează viaţa turbulentă a lui Zein, o tânără palestiniancă din Betleem care încearcă să ajungă în Ierusalim. Călătoria cu probleme o împinge pe Zein să îşi utilizeze creativitatea pentru a se transforma, modificându-şi singura ţinută în diferite stiluri vestimentare pentru a depăşi fiecare obstacol care îi iese în cale.


DÉGRADÉ

(Palestina, Franța, Qatar; 2015, dramă, 85 min.)
Regie: Arab Nasser, Tarzan Nasser

Distribuţie: Hiam Abbass, Victoria Balitska, Manal Awad
Versiune originală: arabă
Subtitrări: română, engleză

În Gaza, două coafeze şi zece cliente de vârste şi din medii diferite îşi petrec o zi închise într-un salon de frumuseţe, în timp ce poliţia Hamas se luptă cu o bandă de infractori pe stradă.


Sâmbătă, 23 Noiembrie

ora 18.30

ANIMAȚII

AYNY

(Germania, Iordania, Palestina; 2016, animație, 11 min.)
Regie: Ahmad Saleh

Versiune originală: arabă
Subtitrări: română, engleză

Doi băieţi fug de sub protecţia mamei lor şi îşi asumă pericolul războiului doar pentru a cânta la instrumentul pe care şi l-au dorit dintotdeauna.


THE TOWER

(Franța, Suedia, Norvegia; 2018, animație, 74 min.)
Regie: Mats Grorud

Distribuţie (voci): Aïssa Maïga, Slimane Dazi, Darina Al Joundi
Versiune originală: arabă, engleză, franceză
Subtitrări: română, engleză

O fată care trăieşte într-o tabără de refugiaţi palestinieni află despre istoria familiei sale prin poveştile spuse de trei generaţii precedente de refugiaţi.


Q&A prin Skype cu Mats Grorud

Mats Grorud este regizor și realizator de animații. A studiat la UniversityCollege of Volga între 1999-2001 și apoi a urmat cursuri de regie de animații în Danemarca, Beirut și Beijing. Este regizorul mai multor scurt metraje de animație, printre care: My Grandmother Beijing și Santa Klaus. De asemenea, a lucrat cu Kaja Polmar și Piotr Sapegin pentru producțiile Grandpa Is a Raisin și Backyard Stories.
Are propriul studio unde realizează atât producțiile lui, cât și comenzi din partea clienților și unde ține ateliere pentru copii.

The Tower a fost proiectat în cadrul a mai mult de 175 de festivaluri internaționale și în cinematografe din Europa, Orientul Mijlociu și Canada, începând cu premiera care a avut loc la Annecy Int. Animation Film Festival 2018.


Sâmbătă, 23 Noiembrie

ora 21.00

FOCUS GAZA

GAZA

(Irlanda, Palestina; 2019, documentar, 92 min.)
Regie: Garry Keane, Andrew McConnell

Versiune originală: arabă
Subtitrări: română, engleză

„Gaza” ne poartă într-un loc unic, dincolo de relatările buletinelor de ştiri ale televiziunilor, şi ne dezvăluie o lume bogată, cu personaje elocvente şi rezistente, oferindu-ne un portret cinematografic bogat al unei populaţii care încearcă să ducă o viaţă plină de sens, pe fundalul dărâmăturilor cauzate de un conflict peren. 


Duminică, 24 Noiembrie

ora 13.00

EVENIMENTE CONEXE

PALESTINIAN LUNCH

J'ai Bistrot

Festivalul Filmului Palestinian v-a pregătit nu doar o listă de filme, ci și o listă de bucate tradițional palestiniene. Câțiva bucătari pricepuți și de ispravă din comunitatea palestiniană vor prepara bunătăți cu specific palestinian. Prânzul duminical va fi o ocazie numai bună să vă deschidă apetitul pentru gala de închidere a Festivalului Filmului Palestinian.

Meniu:
? Supă cremă de linte
? Palestinian Chicken Fatteh (Pui cu orez)
? Qidreh (Vită cu orez şi legume)
? Budincă de lapte

Rezervări la telefon: 031 426 20 47

https://www.facebook.com/events/2387830221343596/


Duminică, 24 Noiembrie

ora 17.30

FOCUS GAZA

THE APOLLO OF GAZA

(Canada, Elveția, Palestina; 2018, documentar, 78 min.)
Regie: Nicolas Wadimoff

Versiune originală: franceză, arabă, engleză
Subtitrări: română, engleză

În 2013, o statuie a lui Apolo veche de 2.000 de ani a fost găsită în apropiere de Gaza, însă apoi a dispărut din senin. Apolo, Zeul artei, frumuseţii şi divinaţiei, incită la tot felul de zvonuri, unele de-a dreptul nebuneşti. „Apolo din Gaza” este deopotrivă o anchetă şi o meditaţie asupra istoriei, aruncându-ne în realitatea extrem de puţin cunoscută a unui teritoriu care încă plăteşte preţul războaielor şi al unei blocade nemiloase, dar unde viaţa merge totuşi mai departe, neînfrântă. Aducând o rază de lumină pe cerul din Gaza, statuia şi povestea sa uluitoare ar putea reda puţin din demnitate şi speranţă tuturor oamenilor.


Duminică, 24 Noiembrie

ora 19.30

GALA DE ÎNCHIDERE/ SEARA DE CANNES

AMBIENCE

(Palestina; 2019, dramă, 15 min.)
Regie: Wisam Al Jafari

Distribuţie: Salah Abu Nima, Mohammad Al Khmour, Jameel Hilmi
Versiune originală: arabă
Subtitrări: română, engleză

Doi tineri palestinieni încearcă să înregistreze un demo pentru un concurs muzical în interiorul unei tabere zgmotoase de refugiaţi. În timp ce nu reuşesc să înregistreze din cauza haosului locului, ei descoperă un mod autentic care să le permită să respecte creativ termenul limită.


IT MUST BE HEAVEN

(Franța, Qatar, Germania, Canada, Turcia, Palestina; 2019, comedie, 97 min.)
Regie: Elia Suleiman

Distribuţie: Elia Suleiman, Gael García Bernal, Ali Suliman
Versiune originală: engleză, franceză, arabă
Subtitrări: română, engleză

Elia Suleiman fuge din Palestina încercând să îşi găsească o patrie alternativă, însă descoperă că Palestina îl urmăreşte. Promisiunea unei noi vieţi se transformă într-o comedie a erorilor: indiferent de cât de departe ar călători, de la Paris la New York, ceva îi aminteşte mereu de casă.


Intro: Lina Bokhary

Lina Bokhary este, din 2015, directoarea departamentului de film din cadrul Ministerului Culturii din Palestina. Ea coordonează și susține proiecte care se axează și investesc în producții cinematografice și în dezvoltarea culturii cinematografice în Palestina.
Înainte de a ocupa funcția din cadrul Ministerului Culturii, a coordonat multe proiecte centrate pe arte și dezvoltare culturală. De asemenea, Lina Bokhary este alumn Fulbright și a absolvit masteratul în Arte Frumoase la Facultatea de Arte din California, în anul 2007.


Continue reading

Location

Babylon Theatre

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisic ing elit, sed do eiusmod tempor incididunt.

The Venue

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis dolor in reprehenderit.

Address

Babylon Theatre Marseille
123 Main Avenue
Anytown 12345

44.4541,26.0839

Marseille
France

Location

Sights & places you should see

Why Marseille?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor inci didunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Sightseeing

Public Transport

From the Airport

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat duis aute irure:

By Bus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed do:

France Bus

Continue reading

Un proiect născut din dragoste pentru cultură și drepturile omului | Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish

Toate drepturile rezervate | 2019